Thursday 5 September 2019

PEMERIKSAAN ULTRASOUND 2D,3D DAN 4D, YANG MANA PALING BERMANFAAT ?

Dato'Dr.Mohd Rushdan Md Noor
Pakar Perunding Kanan O&G
Jabatan O&G
Hospital Sultanah Bahiyah PEMERIKSAAN ULTRASOUND

Ultrasound adalah mesin yang menggunakan gelombang bunyi berfrequensi tinggi yang dikeluarkan daripada hujung probe ke anggota badan yang hendak diperiksa. Melalui pantulan balik gelombang bunyi ini ke mesin ultrasound, mesin ini akan menghasilkan imej yang dapat dilihat di monitor. Imej yang dihasilkan adalah di dalam bentuk hitam putih, di mana kawasan hitam mewakili bahagian badan yang mengandungi air/cecair, manakala kawasan putih mewakili tisu-tisu pejal seperti tulang, organ dalam badan dan lain-lain. Imej-imej yang dipaparkan di skrin ultrasound ini juga boleh disimpan di dalam bentuk digital ataupun dicetak untuk simpanan doktor ataupun pesakit. Ultrasound tidak menggunakan radioaktif dan ianya selamat ke atas ibu dan bayi. Ultrasound 2D menghasilkan imej dua dimensi dan imej yang dapat dilihat adalah berbentuk keratan rentas di mana bahagian dalam organ dan badan bayi dapat dilihat dengan jelas. Organ-organ ini dapat dilihat dan diukur saiznya. Struktur-struktur yang bergerak juga dapat diiihat dan jika ujian ini dilakukan bersama dengan ujian Doppler, aliran darah dapat dikesan.

Ultrasound 3D pula adalah menggunakan prinsip yang sama dengan ultrasound 2D tetapi melalui kecanggihan teknologi moden, imej yang dihasilkan adalah imej 3D, iaitu lebih mirip kepada rupa bentuk organ ataupun bayi yang dilhat secara hidup. Apabila imej 3 dimensi yang dihasilkan ini dapat bergerak, maka ianya dikenali sebagai imej 4D. Mesin ultrasound 4D adalah mesin ultrasound yang dapat menghasilkan imej 3 dimensi bayi di dalam kandungan dan mempamerkan pergerakannya sekali. Persoalannya adakah pemeriksaan ultrasound 3D dan 4D ini lebih bermanfaat daripada ultrasound 2D ke atas ibu hamil. Ikuti penjelasan saya di bawah.
 
        Imej ultrasound 2D. Perhatikan organ dalam badan bayi yang dapat dilihat dan dianalisa oleh doktor sakitpuan

PEMERIKSAAN ULTRASOUND KEHAMILAN

Pemeriksaan ultrasound ke atas ibu hamil adalah salah satu ujian yang sangat sering dilakukan oleh doktor. Ultrasound menjadi pilihan disebabkan oleh peralatannya yang lebih kecil dan mudah dilakukan. Di samping itu, ultrasound adalah kaedah pemeriksaan radiology yang paling selamat kerana ia tidak menyebabkan anak di dalam kandungan terdedah kepada radiasi seperti mana pemeriksaan CT scan dan X-Ray. Terdapat banyak kegunaan pemeriksaan ultrasound ke atas ibu yang hamil, di antaranya adalah untuk menentukan usia kandungan, untuk menentukan kedudukan janin, menentukan bilangan janin dan usia kandungan. Pemeriksaan ultrasound juga dilakukan untuk mengesan kecacatan anak di dalam kandungan. Lain-lain kegunaan ultrasound adalah untuk menentukan kandungan air ketuban, memantau tumberaran bayi di dalam kandungan dan juga membantu doktor untuk melakukan prosedur ke atas kandungan seperti mengambil sampel air ketuban, mengambil sampel darah janin dan lain-lain lagi. 
APAKAH ULTRASOUND PILIHAN DOKTOR SAKITPUAN

Walaupun pada hari ini sudah terdapat ultrasound 3D dan 4D, pemeriksaan ultrasound yang paling penting adalah pemeriksaan ultrasound 2D kerana dengan pemeriksaan ini, doktor dapat melihat organ-organ dalam badan bayi dan jika dilakukan ujian doppler, ianya juga dapat mengukur aliran darah tali pusat untuk menentukan kesihatan bayi dan boleh membantu doktor di dalam mengenalpasti kaedah terbaik untuk merawat bayi. Pemeriksaan untuk mengesan kecacatan organ dalam bayi juga adalah menggunakan ultrasound 2D. Pemeriksaan ini dinamakan “detailed scan” dan Pakar yang paling layak melakukan pemeriksaan ini adalah Pakar Maternal dan Fetal. Ultrasound 3D dan 4D hanya dapat menunjukkan rupabentuk luaran bayi tetapi tidak dapat menunjukkan dengan teliti keadaan organ dalam badan bayi. Jadi jika diberi pilihan di antara ultrasound 2D, 3D ataupun 4D, tentulah pemeriksaan ultrasound 2D sepatutnya menjadi pilihan kerana ia mampu memberi lebih banyak maklumat mengenai keadaan anak di dalam kandungan. 

Sehingga hari ini, ujian ultrasound 2D adalah pilihan utama doktor sakipuan manakala ultrasound 3D dan 4D hanya sebagai pilihan kedua ataupun untuk tujuan menunjukkan kepada ibu tentang rupa dan pergerakan anak yang lebih semulajadi. Di samping itu ujian ultrasound 3D dan 4D hanya dapat mengesan kelainan ataupun kecacatan bahagian luar anak sahaja seperti ketumbuhan di bahagian leher, sumbing, kecacatan tangan atau kaki dan lain-lain. Malahan pemeriksaan ultrasound 2D juga dapat mengesan kelainan-kelainan di bahagian luar bayi seperti di atas walaupun tidak sejelas pemeriksaan ultrasound 3D dan 4D. Hari ini terdapat pula ultrasound HD live yang merupakan penambahbaikan imej daripada ultrasound 4D di mana imej bayi lebih jelas dengan pencahayaan yang lebih baik. Walau apapun jenis ultrasound yang bakal diperkenalkan, ianya pasti mempunyai kebaikan dan keburukan.

Melakukan ultrasound tanpa sebab ataupun hanya untuk tujuan melihat rupa anak adalah tidak digalakkan kerana walaupun ujian ini selamat, adalah sesuatu yang tidak wajar untuk mendedahkan anak kepada gelombang bunyi tanpa sebab. Pemeriksaan ultrasound 3D dan 4D memerlukan masa yang lebih panjang, jadi pendedahan bayi terhadap gelombang bunyi mungkin lebih lama. Di samping itu ujian ultrasound pula bukan 100% tepat, terdapat banyak kelainan ataupun kecacatan kecil yang tidak dapat dikesan. Di samping itu, untuk mengesan sebarang kelainan, pemeriksaan ini perlu dilakukan oleh pengamal yang terlatih dan bertauliah, bukan oleh sebarangan doktor. Ibu-ibu hamil hendaklah mendapatkan nasihat pakar sakitpuan sebelum ingin mendapatkan pemeriksaan ultrasound 3D dan 4D. Elakkan daripada terpengaruh dengan promosi-promosi daripada syarikat ataupun individu-individu untuk melakukan pemeriksaan 3D dan 4D yang tentu sekali menelan belanja yang lebih mahal. Doktor2 yang melakukan Ultrasound tanpa sebab yang munasabah boleh dianggap melakukan tindakan yang tidak beretika lebih2 lagi jika hanya untuk tujuan mengaut keuntungan. 

Jika anda ingin merakamkan gambar bayi anda, anda mempunyai cukup masa untuk melakukannya apabila ia dilahirkan, malahan ini lebih bermakna kerana anda menyimpan memori gambar ataupun video anak anda yang sihat dan nyata.

KESIMPULAN

Setakat rencana ini ditulis pemeriksaan ultrasound 2D masih merupakan pilihan utama kepada pakar sakitpuan di dalam menentukan kesihatan, kenormalan dan juga usia anak di dalam kandungan. Ianya dilakukan untuk tujuan tertentu dan bukan sewenang2nya. Di samping memerlukan masa yang lebih lama dan kepakaran menggunakannya, pemeriksaan ultrasound 3D dan 4D tidak dapat digunakan untuk melihat organ dalam badan bayi dengan lebih jelas jika dibandingkan dengan  ultrasound 2D. Ultrasound 3D, 4D dan HD masih lagi tidak dapat mengambil aleh peranan ultrasound 2D di dalam menentukan kesihatan dan rawatan anak di dalam kandungan serta ibu yang hamil. Mesin yang lebih canggih tidak semestinya lebih berguna daripada mesin yang kurang canggih.Wanita hamil disyorkan supaya tidak menjalani pemeriksaan ultrasound tanpa sebab kerana ianya mungkin membawa lebih mudarat daripada manfaat. Sila dapatkan nasihat pengamal yang terlatih sebelum menjalani pemeriksaan ultrasound tidak kira ultrasound 2D, 3D ataupun 4D.

RENCANA INI ADALAH PENDAPAT PERIBADI PENULIS DAN TIDAK MEWAKILI MANA-MANA INSTITUSI ATAUPUN PERTUBUHAN. TIDAK DIBENARKAN MENGAMBIL MANA-MANA BAHAGIAN RENCANA INI UNTUK APA SAHAJA TUJUAN TANPA KEBENARAN PENULIS.

No comments:

Post a Comment