Friday 13 March 2020

TEKNOLOGI NANO (NANOTECHNOLOGY): POTENSI MASA DEPAN DAN KONTROVERSI

Dato' Dr.Mohd Rushdan Md Noor
Pakar Perunding Ginekologi Onkologi
Hospital Sultanah Bahiyah

PENDAHULUAN

Konsep dan idea nanosains dan teknologinano mula diperkenalkan apabila ahli fizik Amerika bernama Richard Feynman membentangkan ceramah bertajuk “There’s Plenty of Room at the Bottom” semasa konferen American Physical Society dalam tahun 1959. Beliau bercakap bahawa satu hari nanti ahli sains akan mampu untuk mengawal dan memanipulasi atom dan molekul. Perkataan “nanotechnology” hanya mula dipakai apabila istilah ini diperkenalkan oleh Professor Norio Taniguchi dari Tokyo University of Science pada tahun 1974 dan pada tahun 1981 terciptalah mikroskop yang dinamakan “scanning tunneling microscope” yang mampu melihat individu atom.

Teknologinano (“Nanotechnology”) adalah sains dan teknologi mengenai benda halus yang bersaiz kurang daripada 100 nanometer. Satu nanometer adalah lebih kurang panjang 3 atom yang disusun selari. Sehelai rambut manusia mempunyai garispusat 80,000 nanometer, jadi 1 nanometer adalah satu bahagian daripada sehelai rambut yang dibelah kepada 80,000 bahagian. Jadi 100 nanometer adalah satu bahagian rambut yang dibelah kepada 800 bahagian. Begitulah gambaran saiz 100 nanometer.

Pada masa yang lampau kita tidak mempunyai teknologi melihat benda-benda halus bersaiz nano, jadi kita tidak mempunyai banyak mamlumat bagaimana ia berfungsi. Hari ini dengan perkembangan teknologi sains, alat-alam mikroskop yang sangat canggih telah dicipta dan mampu untuk melihat objek-objek yang sangat kecil.

Ahli sains percaya bahawa bahan2 ataupun objek yang sangat halus mempunyai ciri-ciri yang berbeza dengan bahan-bahan yang lebih besar walaupun merupakan elemen yang sama. Objek yang lebih kecil mempunyai nisbah keluasan permukaan kepada isipadu yang lebih besar. Objek-objek yang sangat halus bersaiz nanometer ini juga dikenali sebagai partikelnano (“nanoparticle”). Dengan kefahaman mengenai objek-objek yang sangat halus ini dan bagaimana mengawal serta menyusun mereka,  penyelidik percaya kita akan dapat memperbaiki alat, struktur dan apa sahaja bahan yang ada pada hari ini. Pendek kata apa sahaja teknologi dan peralatan yang ada pada hari ini boleh dicipta berasaskan kepada objek2 bersaiz nano ini.

Terdapat beberapa percanggahan pendapat ahli sains mengenai criteria untuk memenuhi syarat sebagai teknologinano tetapi umumnya majoriti bersetuju dengan 3 kriteria berikut:
 1. Saiz bahan yang bersamaan ataupun kurang daripada 100 nanometer
 2. Bahan yang mempunyai ciri-ciri yang unik disebabkan oleh saiz yang kecil
 3. Keupayaan untuk mengawal struktur dan komposisi pada skala nanometer

Partikel-partikel ataupun objek-objek yang kecil berskala nanometer bukanlah baru dan ahli sains telah lama mengetahui tentang keujudannya cumanya pengetahuan bagaimana partikel dan objek ini berfungsi masih terhad. Hari ini ahli sains cuba menggunakan objek2 halus ini untuk menghasilkan alat dan peranti yang boleh berfungsi. Alat dan peranti yang dihasilkan ini tentulah juga sangat halus. Potensi kegunaan teknologinano sangat luas dan tidak terbatas, ianya boleh melibatkan banyak disiplin termasuk fizik, kimia, kejuruteraan elektrik, kejuruteraan kimia, biokimia, biofizik,sains material dan perubatan. Terdapat universiti yang mengujudkan jabatan teknologinano. Pakar di dalam bidang teknologinano dikenali sebagai Nanotechnologist.

Peralatan yang digunakan untuk menghasilkan peranti ataupun alat bersaiz nano memerlukan kanta pembesar aaupun mikroskop yang sangat tinggi  kemampuannya iaitu ”atomic force microscope” dan ”scanning tunneling microscope”. Di samping itu untuk memanipulasi partikelnano, alatan seperti ”electron beam lithography” diperlukan. Alat-alatan ini tentu sekali harganya mahal. Bahan ataupun partikel asas yang digunakan melalui dua proses iaitu samada pendekatan atas-bawah (”top-down approach”) di mana partikel asas yang besar dikecilkan saiz sehingga bersaiz nano ataupun pendekatan bawah-atas (”down-up approach”) di mana struktur yang besar dihasilkan melalui penyusunan daripada atom ke atom ataupun molekul ke molekul.

Menggunakan mikroskop berkuasa tinggi, ahli sains mampu untuk melihat partikelnano dan memanipulasi mereka untuk menghasilkan sesuatu bahan,  kesan ataupun alat/peranti yang boleh digunakan di dalam pelbagai bidang.

Di antara kegunaan teknologinano adalah seperti berikut:

 1. Mengujudkan kaedah pemberian ubat yang lebih tepat dan berkesan. Contohnya ubat antikanser yang boleh di bawa terus ke sel kanser dan mematikan sel kanser tanpa menjejaskan sel-sel yang normal. Penyelidik sedang mencuba untuk memasukkan ubat antikanser ke dalam partikelnano dan partikelnano ini dilekatkan pada molekul RNA bersaiz 10 nanometer. Sel kanser akan tertarik kepada RNA ini dan mengambilnya, apabila partikelnano ini sampai kepada sel kanser, ia akan mengeluarkan ubat antikanser ke dalam sel kanser dan mematikannya. Dengan kaedah ini keberkesanan rawatan kanser boleh ditingkatkan di samping kesan sampingan ke atas sel-sel normal dapat dikurangkan.
 2. Menghasilkan bahan yang lebih kuat. Contohnya menghasilkan sesuatu bahan dengan karbon partikel bersaiz nano seperti tiub nano yang diketahui mempunyai kekuatan yang sangat tinggi. Salah satu bahan yang boleh dihasilkan dengan menggunakan tiub nano ini adalah baju kalis peluru. Di samping lebih kuat ianya juga lebih nipis. Lapisan luar cat kereta yang menggunakan teknologi nano bagi menghasilkan selaput pelindung ataupun coating yang boleh melindungi cat dan calar.
 3. Meningkatkan kesan tindakbalas kimia sesuatu bahan ataupun partikel. Ciri-ciri sesuatu bahan boleh berubah apabila ianya dihasilkan di dalam bentuk partikelnano. Ini disebabkan oleh objek bersaiz kecil mempunyai nisbah luas permukaan kepada isipadu yang lebih besar jadi ianya lebih reaktif ataupun lebih cekap bertindakbalas. Contohnya partikelnano besi boleh bertindak sebagai pembersih bahan kimia (karbon tetraklorida) di dalam air bawah tanah kerana partikel besi yang lebih kecil bertindakbalas dengan lebih cekap daripada yang bersaiz besar. Partikelnano besi ini boleh disuntik masuk ke dalam saluran yang bersambungan dengan air bawah tanah.
 4.  Nano Electromechanical adalah salah satu lagi bidang di mana teknologinano ini boleh digunakan untuk menghasilkan gear, sensor, cermin dan juga wayar litar elektrik. Sensor yang menggunakan teknologinano ini boleh digunakan untuk mengaktifkan beg udara di dalam kereta. Disebabkan oleh teknologinano, sensor yang dihasilkan adalah lebih sensitif, tepat dan berkesan. Apa yang boleh dilakukan dengan teknologinano ke atas alat elektronik adalah tidak terbatas termasuk swis nano, transistor nano, wayar nano, bahan optoelektronik, nanophotonics dan lain-lain.
 5. Pembuatan molekular (”Molecular Manufacturing”). Bidang ini masih lagi pada peringkat teori di mana satu hari nanti manusia mampu untuk mencipta replikator yang mampu menghasilkan apa sahaja yang diinginkan oleh pengguna. Perkara ini dapat disaksikan di dalam filem star trek di mana replikator ini dapat menghasilkan segala-galanya daripada gelas minuman kepada makanan. Apa yang dilakukan oleh replikator ini adalah menggunakan manipulator yang sangat kecil untuk memanipulasi kedudukan atom dan molekul (daripada bahan mentah mudah) sehingga boleh menghasilkan objek yang kompleks.
 6. Makanan. Teknologinano boleh membantu menghasilkan makanan yang lebh sedap, berkhasiat dan lebih selamat dimakan. Penyimpanan makanan dengan teknologinano lebih baik dan tahan lama contohnya menghasilkan plastik penyimpan makanan yang dimasukkan ”silver nanoparticle” yang dapat membunuh bakteria. Zinc oxide nanoparticles boleh dicantumkan ke dalam plastik dan dapat menghalang sinar ultraunggu dan bertindak sebagai antibakteria. Ia juga dapat menguatkan lagi plastik tersebut. Nanosensor dapat diujudkan untuk mengesan kehadiran bakteria seperti salmonella di dalam bahan makanan. Penyelidikan juga dijalankan untuk menghasilkan kapsulnano (”nanocapsule”) mengandungi nutrin  yang boleh dilepaskan apabila kekurangan nutrin tersebut dapat dikesan oleh nanosensor.
 7. Fabrik yang diperbuat daripada serat bersaiz nano mempunyai kelebihan kerana luas permukaan yang sangat besar dan ini membuatkan fabrik menyerap lebih air dan peluang yang lebih baik untuk mengesan bahan pencemar terutamanya bakteria. Nanofiber/nanoserat yang dihasilkan ini akan digabungkan dengan pengesan bahan pencemar (biohazard) ataupun ”biohazard detector” . Fabrik yang dihasilkan ini mungkin di dalam bentuk kain pengelap yang dapat memerangkap bakteria dan kemudian diuji kehadirannya dengan kaedah pengesanan. Setakat ini kain seperti ini dapat dihasilkan tetapi perlu melalui dua proses iaitu memerangkap dan kemudian mengesan. Mungkin satu hari nanti bakteria ini dapat dikesan serentak dengan melihat perubahan warna pada kain yang dihasilkan melalui teknologinano ini. Satu gabungan di antara sains fiber dan sains biologi.
 8. Lain-lain potensi kegunaan teknologinano adalah penghasilan chemical sensors yang boleh mengesan kehadiran wap bahan kimia, alat sukan yang lebih tahan lasak dapat dihasilkan dengan teknologinano, penghasilan bateri yang lebih tahan lama, penghasilan sel solar yang lebih baik pada kos yang lebih rendah

POTENSI PENGGUNAAN TEKNOLOGINANO DI DALAM PERUBATAN

Penggunaan teknologinano di dalam bidang perubatan adalah sangat menarik. Aplikasi teknologi ini masih lagi di peringkat kajian walaupun ada yang sudah dapat diaplikasikan. Aplikasi teknologinano di dalam perubatan sebenarnya tidak terbatas dan tidak dapat dibayangkan luasnya prospek masa depan teknologi ini di masa hadapan. Ia berpotensi untuk digunakan bagi tujuan mencegah penyakit, mengesan penyakit pada peringkat awal dan merawat penyakit dengan lebih berkesan serta memantau perkembangan penyakit.Teknologinano juga mungkin boleh menjadi jawapan kepada masalah penyakit berjangkit yang kebal antibiotik dan penyakit kronik yang sukar diubati.

Saya sudah nyatakan mengenai penggunaan teknologinano di dalam pemberian ubat antikanser di mana ubat antikanser dapat disampaikan terus kepada sel-sel kanser tanpa menjejaskan sel-sel normal. Partikelnano yang dapat membawa ubat antikanser ini sedang di dalam pembuatan dan mungkin satu hari nanti akan dapat digunakan ke atas pesakit kanser.Penggunaan silicon partikelnano yang mengandungi ubat antikanser juga di dalam kajian,  dimana kanser sel akan mengambil silikon partikelnano ini dan apabila masuk ke dalam sel kanser ianya akan melerai dan ubat antikanser dilepaskan ke dalam sel kanser. Kajian ini masih di dalam peringkat kajian makmal.

Teknologinano juga dapat digunakan untuk mengesan kanser pada peringkat awal. Seringkali kanser dikesan lewat yakni apabila sudah ada tanda-tanda fizikal. Bagaimanakah teknologinano dapat digunakan untuk mengesan kanser pada peringkat paling awal di mana ia belum lagi memberi kesan kepada badan pesakit. Ahli sains mendapati terdapat satu biomarker yang menjadi petanda kehadiran sel kanser. Biomarker itu dikenali sebagai exosome yang sangat kecil, dikatakan berjuta-juta exosome boleh dimasukkan ke dalam satu sel darah merah. Exosome adalah vesical (kantung) yang terletak di luar sel tetapi dihasilkan oleh sel, ianya boleh didapati di dalam darah, cecair badan dan juga air kencing. Exosome dipercayai bertindak sebagai perantara komunikasi di antara satu sel dengan sel yang lain dengan memindahkan molekul aktif seperti asid nucleic, protin dan lemak kepada sel penerima. Sel-sel kanser juga boleh melepaskan exosome dan molekul-molekul aktif yang terkandung di dalamnya akan menggambarkan jenis sel yang terlibat. Teknologinano dapat digunakan untuk menapis dan mengumpulkan exosome daripada sampel air kencing, darah ataupun cecair badan bagi tujuan mengesan kehadiran sel-sel kanser pada peringkat awal. Penyelidikan ke arah ini masih dijalankan dan masa masih panjang untuk melihat ianya dapat digunakan di dalam amalan perubatan.

Partikelnano juga dapat digunakan untuk melindungi vaksin. Vaksin yang dilindungi ini akan mempunyai masa yang lebih panjang untuk meransang sistem imun dan hasilnya adalah sistem imun yang lebih kuat serta tahan lama.

Penghasilan kaedah melepaskan insulin kepada sel-sel yang lebih berkesan menggunakan nanocapsule untuk pesakit diabetes. Ianya masih lagi di peringkat kajian.

Ubat-ubatan yang dahulunya tidak boleh diberikan melalui makan disebabkan oleh kesan asid perut dan usus mungkin dapat memanfaatkan teknologinano dengan menghasilkan ”nanoparticle oral drug delivery system”.

Penyelidik sedang mengkaji untuk menghasilkan partikelnano yang dapat melawan virus dengan melepaskan enzim yang dapat merencat pembiakan virus.

Rawatan membersihkan darah daripada toksin dapat mengunakan nanosponges yang merupakan polymer nanoparticles yang diselaputi dengan selaput sel darah merah supaya partikelnano ini dapat berada di dalam darah dengan selamat. Apabila terdapat toksin di dalam darah, ia akan menyerap toksin tersebut dan menghapuskannya.

Mengesan kehadiran bakteria dan organism pada makanan yang dibungkus boleh menggunakan teknologinano seperti penggunaan barcode untuk menentukan harga barang. Ahli sains cuba menghasilkan nano barcode yang mengesan kehadiran organisma dan berfungsi sama seperti barcode untuk membaca harga. Apabila bahan makanan yang dibeli itu mengandungi bakteria, nano barcode itu akan menghantar signal kepada pengesan ataupun detector dan amaran akan keluar.

Sinar laser dapat ditukarkan kepada gelombang bunyi apabila ianya melalui kanta yang diselaputi dengan nanotiub karbon. Gelombang bunyi yang kuat ini dapat mematikan sel kanser dan juga penyakit-penyakit lain dengan lebih tepat dan berkesan.

Bismuth partikelnano telah dikaji untuk meningkatkan keberkesanan radioterapi di dalam mensasarkan sel-sel kanser dengan cara memadatkan radiasi dan kekuatannya ke atas kanser.

Penyelidik menggunakan nanotiub karbon yang dilekatkan antibodi untuk mengesan sel kanser di dalam aliran darah. Kajian ini dilakukan oleh penyelidik di Worcester Polytechnic Institute. Satu hari nanti pengesahan kanser dapat dilakukan dengan lebih mudah, hanya dengan ujian darah.

Sensor yang diperbuat daripada nanotiub karbon dapat dimasukkan ke dalam gel dan kemudian disuntik di bawah kulit. Nanosensor ini dapat memantau tahap nitric oxide di dalam aliran darah. Kandungan nitric oxide ini adalah petunjuk kepada proses keradangan (inflamatori) dan ini berpotensi untuk digunakan sebagai kaedah memantau penyakit keradangan.

Penyelidik di University of Houston telah menghasilkan teknik pembersihan alat –alat perubatan dengan gold nanoparticles dan sinar infrared. Gold partikelnano dan infrared dapat membunuh kuman.

Rawatan ke atas jangkitan yang kebal antibiotik juga mungkin boleh ditangani dengan teknologinano. Pengkaji telah menghasilkan apa yang dikenali sebagai quantum dots. Iron oxide nanoparticles yang dihasilkan oleh penyelidik di Universiti of New South Wales dapat merawat jangkitan bakteria kronik.

Rawatan luka kebakaran menggunakan nanokapsul yang mengandungi antibiotik dimana apabila ada tanda-tanda awal jangkitan bakteria yang merbahaya, ia menyebabkan nanokapsul itu pecah dan melepaskan antibiotik, ini mempercepatkan rawatan dan mengurangkan penggunaan kain pembalut luka yang perlu ditukar.

KONTROVERSI TEKNOLOGI NANO

Teknologinano adalah satu teknologi yang relatifnya baru walaupun sedar ataupun tidak ianya sudah bertapak lebih 40 tahun yang lalu. Terdapat aplikasi teknologinano yang sudah lama berjalan tetapi tanpa disedari oleh manusia. Ahli kimia telah bergelumang dengan nanopartikel semulajadi sudah sekian lama. Contoh nanopartikel semulajadi adalah molekul dan virus. Tanpa disedari, pembuatan tayar sebenarnya sudah menggunakan nanopartikel iaitu karbon hitam untuk memperbaiki kecekapan tayar se awal tahun 1920 an. Kita boleh katakan bahawa atom dan molekul yang berlegar di sekeliling kita adalah nanopartikel, jadi apakah isu sebenar yang menyebabkan ada yang  mengganggap teknologinano ini sesuatu yang kontroversi dan berpotensi membawa kemudaratan kepada manusia.

KEBIMBANGAN MENGENAI TEKNOLOGI NANO

Di antara kebimbangan yang dihadapi oleh ahli sains adalah tentang kesan sampingan daripada produk teknologi nano ini. Contohnya partikel yang bersaiz nano adalah sangat kecil dan nisbah luas permukaan kepada isipadunya adalah sangat besar. Ini menyebabkan nanopartikel ini sangat reaktif dan mudah bertindakbalas. Adakah ini akan memberi kesan toksik kepada sel-sel yang normal dan persekitaran.

Apabila saiz partikel mengecil sehingga bersaiz nano, sifat partikel itu akan jauh berbeza daripada saiz makro yang besar. Kesan pengecilan partikel bersaiz nano mengakibatkan berlakunya perubahan kepada ciri-ciri bahan asal contohnya tembaga yang legap cahaya (opaque substance) akan menjadi kalis cahaya (transparent), platinum yang asalnya lengai (inert) akan menjadi pemangkin (catalyst), aluminium yang stabil menjadi mudah terbakar, emas yang asalnya pepejal menjadi cecair pada suhu bilik dan silicon yang asalnya penebat bertukar menjadi pengalir elektrik. Fenomena ini juga dikenali sebagai “quantum size effect”.

Untuk memahami kesan pengecilan saiz partikel hingga kepada bersaiz nano, cuba perhatikan apa yang berlaku ke atas duit siling perak Amerika. Duit siling ini mengandungi 26.96 gram perak dengan garispusat 40 mm dan luas permukaan 27.7 cm persegi. Jika duit siling yang sama dipecah-pecahkan kepada partikel yang sangat halus, katakan sehingga setiap serpihannya bergarispusat 1 nanometer, jumlah luas permukaan kesemua serpihan ini akan menjadi 11,400 meter persegi. Kesimpulannya satu siling perak bersaiz 40 mm apabila dikecilkan menjadi serpihan bersaiz 1 nanometer, luas permukaannya meningkat sebanyak 4.115 juta kali lebih besar (daripada 27.7 cm persegi kepada 11,400 meter persegi).

Tidak semua jenis nanopartikel ini memberi kesan negatif kerana terdapat dua jenis nanopartikel yang akan dihasilkan iaitu yang digabungkan dengan bahan-bahan lain dan satu lagi nanopartikel yang bebas. Nanopartikel yang digabungkan dengan bahan-bahan lain mungkin tidak membimbangkan kerana saiznya sudah menjadi besar akibat gabungan tersebut. Tetapi jika nanopartikel itu ujud secara bebas, kebimbangan yang disebutkan di atas mungkin munasabah.

Jika nanopartikel yang dihasilkan adalah di dalam bentuk cecair ataupun serbuk, isu yang perlu dipertimbangkan adalah saiz nano partikel di dalam bentuk tersebut tentu berbeza-beza, ada yang lebih kecil dan ada yang lebih besar. Manakala boleh juga berlaku pengkelompokan (aggregate) di antara partikel-partikel tersebut. Di sebabkan oleh saiz yang berbeza, tentu sifat-sifatnya juga berbeza, partikel yang berkelompok mempunyai ciri-ciri berbeza dengan partikel yang bersendirian.

Nanopartikel boleh masuk ke dalam badan manusia. Terdapat 4 kemungkinan bagaimana nano partikel ini boleh masuk ke dalam tubuh badan manusia iaitu melalui sedutan, makan, meresap melalui kulit dan suntikan. Apabila ia masuk ke dalam badan manusia, disebabkan oleh saiz yang sangat kecil, mungkin ia akan menembusi selaput halangan otak (blood brain barrier) dan masuk ke dalam otak. Kesan nano partikel yang masuk ke dalam badan manusia ini masih menjadi tanda tanya. Mungkin kah jika terlalu banyak nano partikel di dalam badan, ia akan diambil/ditelan oleh sel darah putih sebagai reaksi ke atas benda asing dan berlaku lambakan partikel-partikel ini di dalam sel darah putih. Ini mungkin menyebabkan berlakunya keradangan dan stress kepada badan, dikhuatiri boleh melemahkan pertahanan badan. Salah satu lagi kebimbangan adalah kemungkinan nano partikel ini berinteraksi dengan proses fisiologi badan dan disebabkan oleh luas permukaan yang besar ia mampu menarik molekul-molekul termasuk enzim-enzim sehingga mengganggu fungsi mereka.

Kesan ke atas persekitaran juga tidak dapat diduga. Apabila nano partikel dihasilkan tentu sebahagian daripadanya akan terlepas di udara dan di dalam air. Jika ianya dihasilkan dan digunakan di dalam bentuk ikatan ataupun gabungan dengan bahan-bahan lain, akan ujud pula isu kitaran semula, adalah produk ini akan kekal di dalam alam sekitar dan menjadi pencemar/bahan buangan. Jika ianya menjadi bahan buangan dan pencemar, bagaimana pula agaknya untuk membuangnya kerana tidak ada penapis yang cukup kecil untuk menapis partikel yang sangat halus ini.

KESIMPULAN

Teknologinano adalah salah satu bidang sains yang menggunakan objek, partikel ataupun bahan yang halus bergarispusat kurang daripada 100 nanometer. Ahli sains mendapati bahawa partikel-partikel yang bersaiz nano ini mempunyai kelebihan daripada segi kekuatan, ketahanan dan juga lebih berkesan. Dengan teknologi mikroskop yang lebih baik, partikel-partikel bersaiz nano ini telah dapat difahami dengan lebih baik dan banyak usaha sedang dijalankan untuk memanipulasi atom dan molekul bagi menghasilkan pelbagai kemudahan untuk memudahkan kehidupan manusia. Teknologi ini masih baru tetapi mempunyai potensi masa depan yang cerah. Hampir semua alat dan kemudahan yang berkaitan dengan sains, teknologi, kejuruteraan dan perubatan berpotensi untuk memanfaatkan teknologinano. Walau bagaimanapun aplikasi teknologi ini masih lagi terhad pada hari ini disebabkan oleh pengetahuan yang terbatas dan teknologi serta kemahiran yang belum mencukupi untuk menggantikan teknologi hari ini dengan teknologinano. Teknologi ini juga memerlukan makmal yang canggih dan mahal. Disebabkan oleh aplikasi yang terhad dan pengetahuan mengenai sifat-sifat partikel-partikel nano ini masih terbatas, maka ahli sains belum pasti apakah ada kesan sampingan yang serius ke atas kehidupan manusia dan alam sekitar. Terdapat kebimbangan bahawa di sebalik kelebihan partikel-partikel bersaiz nano ini, terselindung kemungkinan kesan negatif ke atas tubuh badan manusia dan juga alam sekitar khususnya nano partikel yang ujud di dalam bentuk bebas.

RUJUKAN

https://www.nano.gov/nanotech-101/what/definition
Soung YH, Ford S, Zhang V, Chung J. Exosomes in Cancer Diagnostic. Cancers (Basel), 2017;9(1):8
http://www.understandingnano.com/nanotech-applications.html
 

No comments:

Post a Comment