Friday 25 September 2020

CORETAN KISAH COVID-19 DI NEGERI KEDAH


CORETAN KISAH COVID-19 DI NEGERI KEDAH

Sebelum 28hb Julai 2020 tidak ada kluster Covid 19 di negeri Kedah. Kami penduduk Kedah rasa agak selamat dan selesa. Saban hari hanya menyaksikan negeri-negeri lain diserang Covid-19, tidak ada mana-mana kawasan di negeri Kedah yang perlu di "lock down" ketika itu walaupun kes-kes baru memang ada tapi sangat jarang melebihi satu angka. Sehingga 20hb Julai 2020, Kedah adalah negeri yang mempunyai jumlah kes yang paling rendah (tolak Perlis) di Malaysia, jumlah kes keseluruhan di bawah 100.

Detik hitam bermula apabila seorang pengusaha restoran pulang dari India tidak mematuhi arahan kuarantin 14 hari. Ujian pertama negatif, jadi beliau mengambil keputusan untuk untuk tidak menghabiskan tempuh kuarantin, malangnya ujian Covid kali kedua positif, sedangkan pada ketika itu beliau sudah menyebarkan virus kepada pekerja dan ahli keluarga beliau. Restoran yang menjadi tumpuan ramai orang termasuk tempat persinggahan pemandu lori bertukar menjadi tempat yang paling ideal untuk menyebarkan virus Covid-19, maka bermulalah episod yang mendebarkan. Semasa berlakunya insiden ini, umat Islam sedang membuat persiapan menyambut hari raya Aidiladha yang jatuh pada 31hb Julai 2020. Kluster Covid pertama di negeri Kedah ini dikenali sebagai Kluster PUI Sivagangga, tarikh mula dicatatkan pada 28hb Julai. Bermula dengan Kluster Sivagangga, diikuti pula oleh kluster-kluster berikut:

28 Julai 2020 : Kluster Sivagangga
12 Ogos 2020 : Kluster Muda
12 Ogos 2020 : Kluster Tawar
14 Ogos 2020 : Kluster Sala
25 Ogos : Kluster Telaga
07 Sep 2020 : Kluster Sungai

Selepas dua minggu Kluster Sivagangga, muncul pula kluster Tawar, Kluster Muda dan kemudiannya diikuti oleh Kluster Sala. Mungkin ada dalam kalangan orang ramai yang pulang ke rumah masing-masing selepas hari raya aidiladha menyebarkan virus ini ke tempat mereka. Pada awalnya tidak dapat dikesan hubungan di antara kluster-kluster ini. Akhirnya ujian Virologi ke atas sampel virus dari pesakit-pesakit telah memberi petunjuk bahawa Kluster Sivagangga mempunyai kaitan dengan Kluster Tawar dan lain-lain. Maka bermulalah episod baru kepada penduduk negeri Kedah. Bagi yang bersikap tak kisah, mereka masih tak kisah. Tetapi kepada yang prihatin, perasaan risau dan takut mula menghantui. Kluster Tawar sangat cepat berkembang sehingga kerajaan perlu mengistiharkan perintah kawalan pentadbiran (PKPD) di Amanjaya selama 14 hari. Kes-kes Covid-19 mula merebak ke luar negeri melibatkan Perlis dan Pulau Pinang.

Sedang Kluster Tawar masih aktif, muncul pula kluster Telaga. Kluster Telaga yang bermula pada 25hb Ogos sangat mencabar kerana kali ini serangan Covid-19 mensasarkan pusat rawatan terbesar di Kedah iaitu Hospital Sultanah Bahiyah dengan jumlah kakitangan seramai 4,500 orang. Apabila Covid menyerang hospital maka itu dianggap satu ancaman besar kerana ia seolah-olah serangan ke atas pusat strategi dan stor bekalan senjata di medan perang. Beberapa buah wad terpaksa di lockdown dan berpuluh-puluh kakitangan tidak dapat bertugas kerana terpaksa dikuarantin. Kesemua kakitangan hospital perlu menjalani ujian Covid. Rawatan pesakit bukan Covid terpaksa ditangguhkan dan beban kerja tertumpu kepada pesakit Covid yang memenuhi wad Covid dan ICU. Ada ketikanya 10 katil di ICU diisi oleh pesakit Covid. Pembedahan kecemasan masih boleh dilakukan tetapi perlu berhati2 kerana semasa pembedahan, virus ini mudah merebak terutama kepada petugas dan pesakit lain. Pihak pentadbir hospital bekerja keras untuk merancang strategi menyekat serangan virus terhadap kakitangan dan pesakit di samping perlu memastikan perkhidmatan perubatan untuk kes2 serius dapat diteruskan.
Kluster Telaga yang melibatkan kakitangan hospital dapat dikawal dengan baik disebabkan kecekapan pihak pentadbir dan pasukan penyakit berjangkit serta kepatuhan tinggi semua kakitangan yang bertugas. Langkah mengawal pergerakan yang dilakukan pada peringkat awal terhadap kakitangan yang terlibat dan pengesanan kontak mereka juga sangat membantu. Pengalaman sendiri ini mengesahkan bahawa kepatuhan kepada norma baharu adalah senjata yang sangat berkesan mengekang penularan Covid-19. Kluster telaga hanya melibatkan 16 orang. Pengakhirannya tentu jauh berbeza jika jangkitan virus ini merebak ke dalam komuniti luar seperti yang berlaku dengan Kluster Tawar dan Kluster Sungai. Tambahan pula virus yang sedang kami hadapi ini adalah daripada strain D614G yang didakwa boleh merebak pada kadar yang lebih cepat daripada strain virus terdahulu.

Ketika kluster telaga agak reda, meletus pula Kluster Sungai dan kali ini melibatkan sebuah hospital Swasta dan kluster ini sangat cepat merebak mungkin disebabkan ianya sudah tersebar ke dalam masyarakat sekeliling sebelum langkah awal mengawal jangkitan dapat dilakukan dengan berkesan. Memandangkan kakitangan hospital swasta mempunyai hubungan dengan lain-lain hospital maka virus ini menular ke hospital lain termasuk hospital Sultanah Bahiyah dan hospital swasta yang lain. Perkhidmatan hospital2 swasta ini terjejas untuk beberapa hari sehingga beberapa perkhidmatan terpaksa dihentikan. Seperti yang saya sebutkan tadi, penularan dalam hospital dapat dikekang dengan berkesan kerana kawasan yang kecil dan pematuhan kakitangan yang tinggi kepada SOP. Tetapi malangnya, virus sudah tersebar ke komuniti sekitar termasuk penduduk sekitar, ibubapa dan murid2 sekolah. Akibatnya kluster sungai tersebar dengan cepat dan bilangan kes meningkat dengan mendadak.

Kluster Sungai yang cepat menular ini menyebabkan perintah kawalan pergerakan pentadbiran (PKPD) terpaksa dilaksanakan di daerah yang terlibat iaitu Kota Setar yang mengandungi 28 mukim. Kali ini daerah yang terlibat adalah lebih luas dan padat dengan jumlah penduduk melebihi 300 ribu orang. Bilangan pesakit Covid yang dimasukkan ke hospital meningkat sehingga lebih satu ratus orang dan katil2 ICU dipenuhi oleh mereka. Frontliners giat melakukan pengesanan kontak dan ujian saringan ke atas lebih 50 ribu orang penduduk, manakala petugas2 perubatan di Hosp Sultanah Bahiyah pula bertungkus lumus merawat pesakit Covid. PKPD di daerah Kota Setar yang berjalan selama 14 hari berakhir pada pukul 12 tengah malam 25hb Sep 2020.

Ramai yang kehidupannya terjejas, samada orang awam, pekerja, majikan dan tidak ketinggalan pesakit2 yang memerlukan rawatan kerana tidak dapat pergi ke pusat rawatan yang terlibat. Dalam masa 2 bulan sahaja semenjak kemunculan Kluster Sivagangga, lebih 200 orang pesakit Covid telah dirawat dan 3 kematian. Kajian virologi ke atas sampel2 pesakit dari kluster2 yang tersebut di atas hampir mengesahkan bahawa terdapat persamaan jenis virus yang berasal dari kluster Sivagangga iaitu dari jenis D614G. Kedah yang pada peringkat awalnya menyumbang bilangan kes yang rendah tiba-tiba menjadi salah sebuah negeri yang memberi impak besar kepada statistik kes Covid-19 di Malaysia.

Begitulah cerita kami di negeri Kedah setakat ini yang sangat banyak memberi pengajaran tentang betapa pentingnya mematuhi SOP dan arahan kuarantin. Begitu besar sekali kesan mudarat yang dibawa oleh sikap sambil lewa dan tidak kisah seseorang terhadap kehidupan orang lain. Sekarang kami sedar bahawa tindakan sengaja melanggar SOP dan perintah kuarantin tidak dapat ditebus hanya dengan kompoun wang ringgit ataupun penjara semata2. Kami juga sedar betapa pentingnya mengamalkan normal baharu dan membetulkan sikap orang ramai untuk memutuskan jaringan penularan penyakit Covid-19 lebih2 lagi apabila wujud kluster baru. Kami juga belajar bahawa jika langkah penguatkuasaan kawalan pergerakan dapat dilakukan awal terhadap kluster yang baru pasti akan memberi manfaat yang besar di dalam mengawal penularan Covid-19. Kedah sudah tidak seperti dahulu lagi dan masa depan masih tidak menentu. Kisah ini pastinya akan terpahat lama di dalam ingatan kami untuk dikongsikan pada masa hadapan. Pada tarikh coretan ini ditulis, kes2 baru masih wujud dan tidak pasti bilakah ianya akan berakhir. Walau bagaimana pun kami tidak putus semangat, perjuangan pasti akan diteruskan hingga menang. Marilah sama-sama kita mematuhi SOP, arahan kuarantin, memakai topeng muka, amalkan penjarakkan, basuh tangan dan elakkan tempat sesak. Manakala individu yang bergejala tolong dapatkan pemeriksaan segera kerana jika anda dijangkiti, beban virus ("viral load") anda pasti tinggi dan boleh menjangkiti orang lain dengan mudah. Kita jaga kita, kita akan menang. Semoga Allah melindungi kita semua dan semoga coretan ini menjadi tauladan kepada semua rakyat Malaysia.

Dato' Dr. Rushdan Noor
26hb Sep 2020
No comments:

Post a Comment