Sunday 24 March 2019

HISAP GANJA BILANGAN SPERMA LEBIH TINGGI ??Baru-baru ini ada disiarkan di dalam akhbar mengenai satu kajian yang menunjukkan bahawa menghisap ganja boleh meningkatkan bilangan sperma. Ramai pro ganja suka dengan berita ini tetapi apabila dibaca dengan terperinci kertas kajian tersebut barulah jelas apakah fakta yang sebenarnya. Berikut adalah penjelasan saya mengenai kertas kajian tersebut.
 
Terdapat sekurang-kurangnya 3 kelemahan yang sangat ketara daripada kertas kajian tersebut dan saya akan menghuraikannya satu persatu.

1. Pertama, kajian ini bukan satu kajian yg berkualiti tinggi kerana ianya bukan kajian prospektif sebaliknya kajian longitudinal dan retrospektif yakni peserta yang terlibat sudah terdedah kepada ganja pada masa lampau. Malahan hanya 11% sahaja daripada mereka yg masih aktif menghisap ganja. Yang lain hanya pernah mengambil ganja pd satu ketika. Di sini sukar utk menentukan jumlah pendedahan ataupun "dose response relationship". Ujian darah untuk mengukur kandungan bahan aktif ganja juga tidak dilakukan. Kemungkinan ramai dlm kalangan mereka yg kesan ganja sudah tidak ada di dalam tubuh mereka.

2. Kedua, peserta yang terlibat di dalam kajian ini adalah terhad kepada lelaki yang hadir di klinik kesuburan di mana mereka sememangnya mengalami masalah kesuburan, bukan orang awam. Terdapat banyak punca yang boleh menyebabkan kekurangan bilangan sperma termasuk kaedah dan masa pengambilan air mani. Tabiat lain seperti merokok, meminum alkohol dan ubat2 tertentu juga boleh mempengaruhi bilangan sperma. Tambahan pula maklumat yang diperolehi hanya berdasarkan kepada soal-selidik dan ada kemungkinan peserta tidak memberi maklumat yang betul ataupun merahsiakan maklumat yang diperlukan.

3. Ketiga, kajian ini menunjukkan bahawa lelaki yg mengambil ganja kebetulan juga mempunyai kandungan hormon lelaki testosterone yg lebih tinggi. Persoalannya adakah kandungan sperma yg tinggi itu disebabkan oleh kandungan hormon testosteron yg tinggi dan bukan kesan langsung daripada ganja. Mungkin lelaki yg tinggi hormon testosterone lebih cenderung utk mengambil ganja. Penyelidik tidak dapat menjawab soalan ini. Penyelidik berkemungkinan salah mengaitkan ganja dengan bilangan sperma, sedangkan hakikatnya ganja tidak ada langsung kaitan dengan bilangan sperma. Contohnya seorang lelaki terjatuh disebabkan oleh pening kepala tetapi disalahkan lantai kononnya licin. Dia jatuh disebabkan oleh pening dan bukan faktor lantai.

KESIMPULAN

Kajian ini tidak memberi apa2 kesimpulan yg konklusif tentang kaitan antara ganja dan kepekatan sperma seseorang lelaki, jadi kajian lanjut yg lebih bermutu perlu dijalankan. Terlalu banyak lagi soalan yg belum terjawab dan penyelidik sendiri mengakui limitasi kajian yang mereka lakukan. Selepas meneliti kajian ini, Profesor Andrologi daripada University of Sheffield, Professor Allan Pacey membuat kesimpulan berikut:
"Saya tidak yakin bahawa kertas kajian ini membawa apa2 perkembangan terbaru yang boleh membawa kita ke hadapan. Ia juga tidak membuktikan bahawa menghisap ganja akan bermanfaat untuk tujuan kesuburan. Dalam apa sahaja keadaan, menghisap ganja tidak patut diamalkan oleh mana-mana pasangan yang ingin memiliki anak"

Inilah akibatnya jika metodologi kajian tidak mencapai tahap memuaskan sehingga hasil kajian tersebut tidak membawa apa2 makna selain daripada lebih banyak soalan yg tidak terjawab.

DDr Rushdan Noor
Medical Mythbusters Malaysia

RUJUKAN

https://www.thestar.com.my/news/world/2019/02/06/cannabis-smoking-associated-with-higher-sperm-count-study-finds/

https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/marijuana-smoking-sperm-counts/

https://academic.oup.com/DocumentLibrary/humrep/PR_Papers/dez002.pdf

No comments:

Post a Comment